Uusi into ja uusi tunti!

Kello soi eilen aamu viideltä. Kieltämättä olisin halunnut nukkua vielä tovin. Mutta kouluvierailupäivä odotti, ja ei kun auton rattiin heti kuuden jälkeen. Matkalla koululle mietin, millä ajatuksilla iltapäivällä ajelen kotiin. Onko kaikki sujunut tuttujen tuntien kanssa hyvin? Mitä palautteita olen saanut oppilailta ja opettajilta? Olenkohan miten väsynyt isojen ryhmien ja monen tunnin puhumisen jälkeen? Oppilaina ovat kuitenkin 3–9-luokat.

Iltapäivällä kotiin ajaessa sain mielessäni vastailla kysymyksiini, joita aamulla päässä risteili. Ei, en kokenut väsymystä muuta kuin kurkussa puhumisen takia. Pikemminkin olin aivan uutta intoa täynnä ja hyvin kiitollinen onnistuneesta päivästä. Sain paljon hyvää palautetta, mutta yksi opettajan palaute pysäytti erityisesti ja pyöri mielessä vielä auton ratissakin. Hän sanoi suoraan silmiin katsoen minulle seuraavasti: ”Olen vähän ihan sanaton. Tämä tunti oli niin koskettava. Olen varma, että työlläsi on merkitystä.”

Toinenkin palaute pyöri mielessäni. Se oli oppilaalta: ”Vaikka masentaa, mullakin vois olla vielä elämää edessä.” Kun mietin tätä, huomasin, että tie näytti hieman sumeammalta kuin äsken. Kyyneleet täyttivät silmäni ja tajusin, miten onnekas olen saadessani tehdä tällaista työtä, mikä luo joskus parhaimmillaan oppilaissa toivoa.

Tätä toivoa ja luottamusta tulevaan tahdon olla seurakuntien kanssa jälleen tänä syksynä viemässä kouluille eri työmuodoilla. Osa seurakunnista on jo pitänyt ryhmäytyspäiviä. Pari seurakuntaa tekee säännöllisesti koulunuorisotyötä ollen välitunneilla ja päivän aikana läsnä oppilaille. Muun muassa nämä toiminnot tukevat lasten ja nuorten elämää ja toivottavasti tuovat osaltaan toivoa ja luottamusta tulevaan.

Itse olen rakentamassa myös nyt uutta tuntia, joka kulkee työnimellä Henkinen Hauis. Tahdon tällä tunnilla olla vahvistamassa lapsen ja nuoren itsetuntoa – juuri sitä henkistä hauista. Jospa tämäkin tuntikokonaisuus valmistuttuaan olisi sellainen, että joku oppilas voisi kokea, että hänelläkin on vielä elämää edessä, vaikka nyt masentaisi.

Marjut

Marjut Lindholm-Holopainen, Hyvä Savo ry

Tags: ,