Mitä meillä on repuissamme?

Koulut alkoivat elokuussa, ja nyt syksy on jo pitkällä. Lapsia ja nuoria liikkuu liikenteessä, ja reput heiluvat selässä. Joillakin reppu viistää maassa ja on jäänyt jopa puolittain auki. Hyvä, etteivät kirjat ja penaalit, pipot ja hanskat tule ulos!

Mietin monesti katsoessani noita lapsia ja nuoria heidän reppujensa ”eväitä”. Kirjojen lisäksi siellä tulisi olla erityisesti erilaisia taitoja, jotta koulussa oleminen sujuisi haavereitta: Tarvitaan niin turvallisia liikennekäyttäytymistaitoja kuin ihmissuhde- ja tunnetaitojakin. Nämä eväät eivät monesti sitten tulekaan kirjoista, vaan ne opitaan arjessa tutuissa sosiaalisissa suhteissa mallioppimalla ja hyvää ohjausta saamalla.

Siksi tahdonkin kysyä meiltä aikuisilta, mitä meillä on repuissamme. Mitä näkymätöntä me siirrämme lapsillemme ja nuorillemme heidän reppuihinsa? Nämä siirretyt sisällöt, tiedot ja taidot eväinään, lapsemme ja nuoremme nimittäin käyvät koulutiensä, kasvavat ja kehittyvät. Meillä aikuisilla on siis suuri vastuu eväitten jakamisesta, esimerkkinä olemisesta ja ohjaamisesta. Se on kokopäivätyötä ja kenties arvokkain asia, mitä koskaan teet!

Tämä ajatus mielessäni iloitsen suunnattomasti jälleen siitä, että saamme olla seurakuntina kasvatuskumppaneina kouluille. Saamme tuoda jotain lisämaustetta koulujen ja perheiden antamiin eväisiin. Savon helluntaiseurakuntien lisämauste on tänä syksynä upouusi esikoulumateriaali. Sitä on työstetty jo jonkin aikaa, ja nyt se on valmis jalkautettavaksi seurakuntien käyttöön tukemaan esikoulujen tavoitteita.

Innostu & Innosta -esikoulumateriaalin koulutuspäivä pidetään lauantaina 19.11.2022 Lapinlahden helluntaiseurakunnalla. Mainos tulee seurakuntiin piakkoin. Tuossa päivässä jaamme kolme erillistä oppituntikokonaisuutta. Teemat ovat ”Minä olen arvokas”, ”Minä liikenteessä” ja ”Minä ja kaverisuhteet”. Teemat tukevat esikoululaista kouluun siirtymisen tiellä ja käsittelevät keskeisiä aiheita lapsen elämän kannalta. Jokainen tunti osallistaa lasta ja opettaa huomioimaan niin lasta itseään kuin muitakin.

Esikoulumateriaalin lisäksi meillä ovat käytössä edelleen toki kaikki muutkin koulutyössä jo esillä olevat teemat. Lisäksi paikallisilta seurakunnilta löytyy erityisosaamista ja paikallista tarjontaa. Repuistamme löytyy siis paljon näkymätöntä, mutta arvokasta jaettavaa. Täytämmehän niillä jälleen tänä syksynä lastemme ja nuortemme reput!

Marjut

Marjut Lindholm-Holopainen, Hyvä Savo ry

Tags: ,