Kevätkatsaus

Parhaimpien hankiaisten aikaan aamuisin voi tallustella melkein missä vain, ja hanki kantaa. Aamuaurinko paistaa, ja ilma ei tunnu enää kylmälle. Kevättä on ilmassa. Voi nauttia.

Sama tunne minulla on nyt koulutyössä. Takana on työteliäs talvi; materiaalien valmistamista, välineiden jakamista ja tukea seurakunnille koulutyöhön. Myös viimeisin koulutus on takana, lapsi- ja nuorisotyön turvakoulutus seurakunnille, eli näinkin olemme turvanneet laatua ja osaamisen ylläpitämistä. Nyt nämä kaikki kantavat kuin hyvä hankiainen, ja voi vain niin sanotusti nauttia työssään!

Uuden oppitunnin palaute erinomaista

Tein valmiiksi uuden oppitunnin ja materiaalin vuoden alussa: Sanojen voima. Se on kiusaamisen vastainen tunti ja kohdennettu 6–9-luokille. Se kertoo nimensä mukaisesti sanojen voimasta ja vaikutuksesta – niin hyvässä kuin pahassakin.

Tätä tuntia olen nyt saanut vetää seurakuntien kanssa muutaman kerran, niin etänä kuin myös paikan päällä. Palaute on ollut erinomaista. Yhdestä koulusta tuli vastaus, ettei muuttaisi tunnista mitään. Tunti oli kuulemma ollut ajatuksia herättävä, ja oppilaat olivat kuunnelleet kiinnostuneina sekä keskustelleet aktiivisesti ryhmissä.

Toisella koululla tunnin päätteeksi saimme opettajalta kuulla, että juuri tällä tasolla asioista tuleekin nuorten kanssa puhua. Itsekin sain huomata jo kesken tunnin, miten aihe kirvoitti keskustelua ja sai nuoria purkamaan mieltään spontaanisti. Pari opettajaa piteli kyyneleitään, ja yksi tuli kertomaan, miten juuri vastaavia asioita on työssään selvitellyt ja että tämä tunti oli koululle tarpeen. Näissä hetkissä saan tuntea sen, että koulutyö kantaa kuin hankiainen! Se tukee koulujen kasvatustyötä, vaikeiden asioiden esille ottoa ja herättelee tunnetaitoja nuorissa.

Pelaamisesta paneelikeskusteluihin

Seurakunnat ovat tarjonneet kevään aikana aktiivisesti myös omaa paikallista osaamistaan. Hauskat pelit -tunteja on ollut seurakuntien pitämänä useilla kouluilla pitkin Savoa. Näissä oppilaat pääsevät tiimipelaamaan useita erilaisia, uniikkeja pelejä. Tätä kirjoittaessani eräs seurakunta on alakoululla pitämässä liikuntatunteja juuri tällä pelikonseptilla. Lisäksi parista seurakunnasta on kohdattu yläkoulun nuoria viikoittain koulun tiloissa. Tilaa on keskustelulle, pelaamiselle ja vain olemiselle turvallisten työntekijöiden kanssa. Eräs seurakunta puolestaan järjesti paneelikeskustelutilaisuuden opettajien huoneesta käsin Ukrainan sodan synnyttämistä tunteista.

Koulut ansaitsevat parastamme

Pääsiäisen kynnyksellä seurakuntien toimijoita vieraili kouluilla ja piti pääsiäisaiheisia uskontotunteja alakoulujen pienimmille. Eräs palaute oli seuraavanlainen: ”Tunnilla oli hyvä, että oppilaat pääsivät osallistumaan tuntiin. Tunti oli suunniteltu, mielenkiintoinen kokonaisuus pääsiäisen tapahtumista. Laulut ovat aina hyvä lisä.” Loppuun oli vielä lisätty palaute työntekijälle, että tällä on lapsilähtöinen työote.

Pääsiäisen jälkeen useat seurakunnat järjestävät päihdevalistusvierailuja yläkouluihin ja lukioihin. Onpa tiedossa yksi vanhempainiltakin teeman äärellä. Lisäksi Hauskat pelit -tunnit siirtyvät ulos, kun lumet alkavat sulaa. On viimeisten viikkojen aika koulutyössä. Silloinkin tahdomme antaa seurakuntina vain parastamme kouluille, sillä lapset ja nuoret sekä kasvatustyön ammattilaiset sen ansaitsevat!

Marjut

Marjut Lindholm-Holopainen, Hyvä Savo ry

Tags: , , , , , , ,